Satser tungt i trått marked

Satser tungt i trått marked

I ei tid med tilnærmet stillstans i igangsettinga av nye boligprosjekter tar Norbolig sats med et nytt leilighetsprosjekt i Rørvik sentrum. Prosjektleder Per Kristian Olaisen og daglig leder Rut Anita Brensholm har trua på at markedet vil snu, og melder om oppløftende interesse for Steinberget-prosjektet. 

Hovedebilde: Eystein Fiskum Hansvik. Artikkelen har stått på trykk i NT24, og er gjengitt med tillatelse fra Namdalsavisa

Prosjektet er definitivt motstrøms. Vi er inne i ganske krevende økonomiske tider.

Slik beskriver Rut Anita Brensholm, daglig leder i Norbolig AS, boligprosjektet som i løpet av neste år skal forsyne eiendomsmarkedet i Nærøysund med 21 nye leiligheter. På den småskumle datoen fredag 13. oktober fikk selskapet igangsettingstillatelse, og allerede samme dag trosset entreprenøren gammel overtro og startet grunnarbeidene på Steinberget i Rørvik sentrum.Steinberget ligger fint til i sentrum av Rørvik

– Vi har sett på de tilgjengelige tomtene vi har for å finne ut hva som er fornuftig å gjennomføre. Det handler først og fremst om å komme fram til en kombinasjon av beliggenhet, løsninger og en pris som gjør leilighetene attraktive i dagens marked. Det har vi klokkertro på at vi skal få til på Steinberget, sier Brensholm.

Massiv boligsvikt

Byggestarten skjer i ei tid der de økonomiske strømningene har resultert i en massiv svikt i bygginga av nye boliger. I løpet av første halvår i år falt nyboligsalget i Trøndelag med mer enn 60 prosent, sammenliknet med fjoråret. Aldri før har det blitt rapportert svakere tall på igangsettinger og salg.

– Også vi merker at markedet er kjøligere, vi er ikke noe heldigere stilt her enn andre steder. Markedet setter enda større krav til at vi tilpasser prosjektene til den økonomiske hverdagen, sier Brensholm.Interiørillustrasjon, Steinberget

Et konkret utslag av skreddersøm for en ny økonomisk normal finnes flere titalls meter nede i grunnen på byggetomta.

– Sist vinter fikk alle merke effekten av høye strømpriser. Derfor graver vi etter jordvarme, noe som er et veldig effektivt tiltak for å få ned energikostnadene, forteller Brensholm.

Seks av leilighetene er allerede solgt. Bygginga av leilighetsbygget starter så snart Norbolig har hanket inn signaturer på halvparten av kontraktene.

Presser marginene

Leilighetene spenner fra 44 til 74 kvadratmeter, fordelt på tre etasjer med heis. Det jobbes også med å få på plass en carportløsning for noen av parkeringsplassene.

– Målet er at prosjektet skal passe for kjøpere i ulike livsfaser, både med tanke på beliggenhet, størrelse og fasiliteter. Blant kjøperne og interessentene ser vi et mangfold som også er bra for bomiljøet, mener Brensholm.

Boligene har en prislapp på mellom 2,9 og 4,7 millioner kroner. Går det som Brensholm håper, kan de første kjøperne flytte inn før jul i 2024.

– Prisbildet på nye boliger er sterkt preget av økningen i byggekostnader. Vi er rett og slett på et helt annet nivå enn for bare noen få år siden. Marginene er presset i alle ledd for at vi skal komme i mål med prosjektet. Vi kunne ha valgt å vente på bedre tider, men vi mener at det er viktig for markedet å gå litt mot strømmen akkurat nå. Det bygges så å si ikke nye leiligheter i Rørvik nå, sier Brensholm.

– Det er også viktig for oss å holde hjulene i gang i bygg- og anleggsindustrien. Vi er avhengig av at de lokale entreprenørene også kommer seg over denne kneika, sier Brensholm.

Tror toppen er nådd

Norbolig-toppen er forsiktig med å spå om den økonomiske framtida. Likevel mener hun å se tegnene til en utflating av både rentebanen og den generelle prisveksten i samfunnet.

– Vi ser klare tegn på at toppen er nådd. Prisveksten avtar, og jeg er slett ikke sikker på at vi får en ny renteheving i desember, sier Brensholm.

Hun er ikke alene om å mene at 14 strake rentehevinger fra Norges Bank har vært et effektivt våpen i kampen mot dyrtida. I forrige uke presenterte Statistisk sentralbyrå tall som viser at prisveksten avtar for tredje måned på rad. For få dager siden rykket den amerikanske storbanken JP Morgan ut med en advarsel om at Norges Bank har tatt altfor hardt i på rentefronten. Konsekvensen kan bli at norske husholdninger allerede om få måneder kan oppleve de første rentereduksjonene.

– I et historisk perspektiv er ikke dagens rentenivå spesielt høyt, men dette kommer på toppen av sterk vekst i boligprisene og en generell oppgang i nær sagt alle levekostnader. Derfor er dagens rentenivå smertelig høyt for mange familier. Jeg håper og tror at vi har sett rentetoppen nå, sier Brensholm.

Mye på trappene

Siden oppstarten for et kvart århundre siden har Norbolig gitt tak over hodet til et ikke ubetydelig antall ytternamdalinger. Rut Anita Brensholm overtok ledelsen tidligere i år. Det skjedde etter at den allestedsnærværende eiendomsgründeren Steinar Moe fant arvtakeren over et bedre måltid sammen med felles venner.

Nå styrer nysjefen mot avslutningen på et regnskapsår som vil bli dyster lesing for mange som lever av å bygge og selge boliger.

– Aktiviteten og omsetninga er definitivt lavere enn i fjor. Samtidig klarer vi å opprettholde ei bærekraftig bunnlinje. Vi driver i en bransje som svinger, og vi har definitivt trua på at optimismen vil komme tilbake. Folk må jo ha en plass å bo, sier Brensholm.

Det er ikke bare i Rørvik at Norbolig bidrar til at landskapet endres. På Marøya, like utenfor sentrum, står selskapet sentralt i en massiv satsing på nye arealer til både bolig og næring.

Gjennom det deleide selskapet Marøya Næringsutvikling nærmer eiendomsutvikleren seg nå innspurten på bygginga av Teknobygget. Næringsbygget skal huse aktører langs hele verdikjeden for finans, bygg og anlegg. De første leietakerne flytter inn i april neste år.Teknobygget er under oppføring på Marøya

– Vi er hele tida i dialog med potensielle aktører, men har per dags dato ikke inngått noen nye kontrakter. Også på næringssida merker vi at markedet er litt mer avventende. Vi føler oss likevel sikre på at det vil skje mye både i og rundt Teknobygget i tida som kommer. Etter hvert som bygget tar form, vil det skape en interesse, mener Brensholm.